Saturday 22 October 2011

AYAM PERCIK LADA HITAM

Bahan-Bahan
1 ekor ayam [belah 4]
2 cawan santan [1 biji kelapa]
2 batang serai [ketuk]
3 keping asam keping
garam dan gula

Bahan Kisar

1 s/b lada hitam
5 tangkai ciliapi
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
5 cm halia
2 cm lengkuas
2 cm kunyit
3 batang serai

Cara-cara

  1. Bersihkan ayam.
  2. Masukkkan semua bahan2 kisar dalam kuali dan biarkan mendidih.
  3. Keluarkan ayam dan masukkan dalam loyang.
  4. Bakar dalam oven pada suhu 200'C selama 20 minit [gunakan api atas]
  5. Masakkan kuah yg lebihan sehinga agak pekat.
  6. Bila ayam telah garing boleh hidangkan dengan kuahnya.
**Saya panggang atas api dapur sekejap supaya bau bakaran

No comments:

Post a Comment